top of page

Kodėl karštam vandeniui reikia rinktis nerūdijančio plieno šildytuvą?

Karšto vandens šildytuvuose vandens temperatūrai viršijus 50°C, susiduriama su tokiomis problemomis, kaip kalkinių nuosėdų išsiskyrimas ir nusėdimas ant šilumokaičio sienelių. Kalkinės nuosėdos mažai laidžios šilumai, todėl šilumos sąnaudos karšto vandens ruošimui gali padidėti net iki 50%.


Siekiant to išvengti, yra naudojamas šilumokaičio kalkinių nuosėdų valymas, kas yra brangi priemonė arba viso karšto vandens kiekio minkštinimas.

Kalkinės nuosėdos po 7 metų eksploatacijos emaliuoto vandens šildytuvo



Žr. pav. kalkinės nuosėdos po 7 metų eksploatacijos emaliuoto vandens šildytuvo






Kokios tendencijos šiandien?


Individualių namų statyboje vandens minkštinimo įranga jau tampa įprasta norma. Tai yra gerai, nes tūriniuose šildytuvuose mažiau kaupiasi kalkinės apnašos.


Tačiau tokia kombinacija su emaliuotais šildytuvais sukelia vieną reiškinį – labai nemalonų vandens kvapą.

Ir tokių atvejų dėl šitos naudojamos kombinacijos vis daugėja.


Kur priežastis?


Emaliuotuose šildytuvuose, siekiant juos apsaugoti nuo korozijos yra naudojami tirpstantys magnio anodai. Kadangi magnis yra aktyvesnis metalas už plieną, tai magnio anodai perima patį korozijos procesą. T. y. magnis aktyviai koroduoja, neleisdamas koroduoti plienui.

Atlikdami šį darbą magnio anodai laikui bėgant ištirpsta.


Tirpdamas magnio anodas atlieka vieną pašalinį poveikį - iš vandens išskiria nedidelį kiekį vandenilio. Kartu su vandenyje esančia siera bakterijos viską paverčia į vandenilio sulfido dujas. Bakterijos čia atsiranda iš minkštinimo įrenginio, kurį mėgsta dėl esančių druskų (savaime nėra kenksmingos).


Šios dujos ir yra nemalonaus kvapo priežastis.


Pašalinus bent vieną iš šių trijų faktorių, kvapo priežastis išnyksta. Minkštinimo įrenginio atsisakyti nenorės klientas, sieros iš vandens nepašalinsim. Magnio anodas?


Jis paprasčiausia nereikalingas nerūdijančio plieno tūriniam šildytuvui.



ACV nerūdijančio plieno vandens šildytuvai


ACV šildytuvų vidinės talpos gaminamos iš nerūdijančio plieno, todėl nereikalingi tirpstantys anodai ir garantuojamos aukštos higieninės vandens savybės. Dėl to, kad nereikalingas tirpstantis anodas, blogo kvapo atsiradimo tikimybė visiškai pašalinama.


Be to konstrukcinis sprendimas „talpa - talpoje“ garantuoja tolygų viso vidinės talpos paviršiaus šildymą, be vėsesnių zonų, todėl nėra sąlygų daugintis kitoms pavojingoms bakterijoms.


Originali ir vidinės talpos konstrukcija. Ji įtvirtinta tik viename gale, šalto ir karšto vandens atvamzdžiais, todėl gofruotos sienelės, kintant temperatūrai ir slėgiui gali laisvai pailgėti ir susitraukti. Iš vandens ant sienelių nusėdusios kalkinės nuosėdos nubyra ir yra pašalinamos su vandens srautu.


Smart Green šildytuvas su 5 cm putų poliuretano izoliacija ir vakuuminiu sluoksniu pasiekia "A" energinę klasę

Šie karšto vandens šildytuvai gali būti žymiai mažesnės talpos, nei kitų konstrukcijų šildytuvai ir paruošti tą patį karšto vandens kiekį.

Pavyzdžiui, 75 l talpos šildytuvas per 10 min. gali paruošti 200 -236 l 40-45° C temperatūros vandens. Taigi jis gali pakeisti mažos galios 160 – 200 l talpos vandens šildytuvą.


Vieno „ACV“ šildytuvo užtektų aptarnauti 1-4 dušo kabinoms. Jeigu būtų įrengta vonia, reikėtų 160-200 l talpos „ACV“ šildytuvo. Tuo tarpu mažos galios vandens šildytuvas turėtų būti 400 – 500 l talpos.


Dėl didelio vidinės talpos paviršiaus ploto, ACV vandens šildytuvai ypač tinkami naudoti kartu su šilumos siurbliais. Užtikrinamas visos šilumos siurblio galios panaudojimas ir trumpas karšto vandens paruošimo laikas.


„ACV“ šildytuvų vidinės talpos gali būti pagamintos iš specialaus rūgštims atsparaus nerūdijančio plieno – tipas „Duplex“. Tokiais vandens šildytuvais galima šildyti chemiškai agresyvų ir druskingą vandenį (jūros, mineralinį, chloruotą baseino ir pan.).


Gaminama ir kombinuotų „ACV“ šildytuvų serija „SMART E“ su 3 arba 6 kW elektriniais šildytuvais. Šie prietaisai patogūs tuomet, kai žinoma, kad karšto vandens poreikiai bus nedideli, ypač vasarą.


Jau daugiau kaip 20 metų Lietuvoje tokio tipo karšto vandens šildytuvai yra montuojami įvairios paskirties gamybiniuose, visuomeniniuose, individualiuose pastatuose, mokslo ir švietimo įstaigose (mokyklose, darželiuose, viešbučiuose, restoranuose, prekybos centruose, paukštynuose ir pan.).


Šildytuvai pagaminti pagal principą „talpa-talpoje“ pasiteisino, kaip reikalaujantys minimalaus aptarnavimo ir eksploatavimo išlaidų, bei ruošiantys aukštos kokybės ir didelius karšto vandens kiekius.



Dr. Arūnas Stikliūnas

ŠTI skyriaus vadovas

3,069 views
bottom of page