top of page

Koks šildymo šaltinis būtų geriausias (racionaliausias)?

Updated: Aug 1, 2019

Šilumos siurbliai: oras - vanduo, gruntas – vanduo (geoterminis), dujinis kondensacinis katilas ar kombinuotas oras - vanduo - dujos (atvestos prie sklypo)?


Šildymo būdo (kuro rūšies) pasirinkimą nulemia investicijos kaina, ir dėl to galimi eksploatacinių išlaidų sutaupymai. Paprastai būna taip, kad kuo brangesnė investicija, tuo daugiau sutaupoma eksploatacinių išlaidų. Klausimas, ar eksploatacinių išlaidų sutaupymai per protingą laiko tarpą (5-10 metų) atpirks investicinių lėšų padidėjimą.

Taigi, pigiausia investicija yra dujinis šildymas. Po to brangesnė yra šilumos siurblys oras-vanduo. Pati brangiausia investicija - geoterminis šildymas, nes gręžiniai labai iškelia kainą. 1 m gręžinio gali kainuoti apie 30 Eur. Šilumos siurblio galia priklauso nuo namo energetinės klasės. Nuo to priklauso ir gręžinių gylis.

Daugiausiai eksploatacinių išlaidų bus naudojant dujas. Mažesnės jos bus su šilumos siurbliu oras-vanduo, o pačios mažiausios - su geoterminiu šildymu.

Tačiau nereikia apsigauti, kad eksploatacinių išlaidų skirtumai bus labai dideli. Jų skirtumai yra tokie nedideli, kad praktiškai neatperka didesnės investicijų sumos. Čia pradeda žaisti dar kiti kriterijai.

Šilumos siurblys oras-vanduo yra labai priklausomas nuo neigiamų lauko oro temperatūrų. Per didžiausius šalčius ne tik kad labai sumažėja COP, bet ir sumažėja tokio šilumos siurblio galia, kurios gali neužtekti padengti poreikiams. Todėl tokiu atveju būtinas rezervinis šilumos šaltinis. Jis gali būti į šilumos siurblį įmontuoti elektriniai šildymo elementai arba atskiras dujinis ar kieto kuro (granulinis) katilas arba tiesiog krosnelė (židinys).

Geoterminio šilumos siurblio atveju COP yra didžiausias ir jis nepriklauso nuo žemų lauko oro temperatūrų, nes žemės gilumoje temperatūra yra pastovi. Taigi, tokiu atveju nebereikia rezervinio šilumos šaltinio.

Dėl kondensacinio dujinio katilo naudojimo.

Iš praktinės pusės dabartiniais klimato kaitos laikais yra svarbu, kad vasarą būtų galima vėsinti patalpas. Su minėtais šilumos siurbliais vėsintis vėsinamomis grindimis nėra labai praktiška, veiksminga ir patogu. Geriausiai tai padarytų šilumos siurbliai oras-oras (kitaip tariant, taip vadinamieji kondicionieriai).

Tai, jeigu juos reikės susimontuoti bet kokiu atveju, tai gal verta įsirengti patį pigiausią investicijų požiūriu dujinį šildymą su oro kondicionieriais.

Dabartiniai oras-oras šilumos siurbliai (kondicionieriai) yra reversiniai, t. y. jie gali ir šildyti ir vėsinti.

Taigi, iki kokių -5 ar 0 laipsnių lauko temperatūros būrų galima šildytis kondicionieriais, o žemiau - dujiniu katilu. Dujinis katilas gali šildyti foniniu režimu, o kondicionieriais galima pasikelti norimų patalpų temperatūrą iki norimos.

Taip būtų galima mažiausiomis tiek investicinėmis, tiek eksploatacinėmis sąnaudomis turėti komfortišką ir patikimą šildymą bei vėsinimą.


Aišku, jeigu nėra arti gamtinių dujų, tada lieka rinktis tik tarp šilumos siurblių.



Dr. Arūnas Stikliūnas

4,360 views
bottom of page